keskiviikko 16. helmikuuta 2011

Sukukato

Tutkittaessa kissojen sukupuita ja suunniteltaessa tulevia mahdollisia yhdistelmiä, olemme Iltavillissä pyrkineet huomioimaan sen, että vanhempien sukutauluissa olisi mahdollisimman vähän yhteisiä kissoja. Yleisesti on käytetty sukusiitosasteen määrittämistä, kuten meidänkin kotisivuillamme kissojen ja pentueiden tiedoissa on. Kuitenkin sukusiitosaste kertoo vain sen, kuinka läheistä sukua juuri nämä kaksi kissaa, siis pentueen isä ja emo, ovat toisilleen.

Kuitenkin kokonaisuutta tarkastellen on vähintään yhtä tärkeää määritellä se, kuinka paljon suunnitellun pentueen suvuissa esiintyy samoja kissoja ylipäätänsä. Tällöin puhutaan sukukadosta, sukukatokertoimesta. Kerroin kertoo, kuinka paljon geneettistä vaihtelua on jäljellä eli kuinka suuri osa sukutaulun kissoista on eri yksilöitä. Jos vaikkapa pentueen emo on itse hyvin sisäsiittoinen, mutta eri linjoista kuin pentueen isä, saadaan sukusiitoskerroin matalaksi, vaikka sukukatoa on tapahtunut paljonkin samojen kissojen toistuessa uudelleen ja uudelleen siellä emon puolella. Yksinkertaista.

Niinpä olen nyt lisännyt kotisivuillemme sukukatokertoimet kaikista Iltavilleistä pentueista. Olen laskenut kertoimet viidessä sukupolvessa, mitä useimmiten käytetään. Mitä korkeampi kerroin, sen parempi. Pentueella, jonka viiden sukupolven sukutaulussa kaikki kissat ovat eri yksilöitä, sukukatokerroin on 100%

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti